Főzzünk napenergiával!

Főzésre és vízsterilizálásra is használható az a mindössze hat dollárba (1450 forint) kerülő kartondoboz, amelynek készítője elnyerte a globális felmelegedés elleni harc legjobb elképzeléseit jutalmazó FT Climate Change Challenge nevű díjat.

A károsanyag-kibocsátás ellen fellépő kiotói ENSZ-egyezmény után egyszerűen csak “Kiotó-doboznak” elnevezett főzőalkalmatosságot a norvégiai Jon Boehmer alkota meg, aki jelenleg Kenyában dolgozik.

A napenergiával működő tűzhely 3 milliárd szegény embernek segíthet abban, hogy ne tűz, azaz faégetés révén jusson ételkészítéshez, vízsterilizáláshoz szükséges energiához. “Életeket és fákat mentünk meg” – fogalmazta meg ötletének hasznosságát Boehmer.

A tűzhely két kartondobozból készült, fényvisszaverő fóliával és fekete festékkel vonták be a doboz belsejét a napenergia maximális elnyelése érdekében. A főzőedényt áttetsző anyaggal vonták be, hogy megtartsa a meleget. Az edényben a hőmérséklet ily módon elérheti a 80 Celsius-fokot – olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

A legjobb öt elképzelés között szerepelt továbbá egy fokhagyma-alapú étrendkiegészítő állatok számára, amely hozzájárulhat a metángáz csökkentéshez, egy üreges csempéket felhasználó légkondicionáló rendszer, az üzemenyag-felhasználást csökkentő gépkocsiabroncs-borító és egy hatalmas ipari mikrohullámú sütő faszén égetésére.

Jon Boehmer 10 országban, köztük Dél-Afrikában, Indiában és Indonéziában fogja kipróbálni napelemes tűzhelyét.

A 75 ezer euróval (22 millió forint) párosuló díjat a Financial Times brit üzleti, politikai napilap, a Hewlett-Packard technológiai csoport és a Forum for Future fejlesztési csoport alapította

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.

Nincs hozzászólás

  1. Ez sem mindennapi! 😀 Kartonból tűzhely. Hihetetlen miket találnak ki!

  2. láttam egy ism.terj. műsorban ,hogy csinált egy csávó egy nagy napedényt és abban sütött 300 emberre. nekem elég a bogrács:)

  3. Ötletes, nekem tetszik.
    Az viszont szomorú, hogy szegények faégetését (vagyis a megújuló energia felhasználását) akarják vele csökkenteni, nem pedig a fejlett világ mértéktelen kőolaj és földgáz fogyasztását.