Franciaország korlátozná a bioüzemanyagok hasznosítását

Franciaország nemzetközi és európai fórumokon egyaránt szorgalmazni fogja, hogy korlátozzák a bioüzemanyagok hasznosítását, tekintettel az egyre jobban emelkedő gabonaárakra – mondta szerdán a kabinet illetékes szóvivője.

A párizsi kormány egyebek mellett azt tervezi, hogy nemzetközi tanácskozást szervez a G20-as országcsoport mezőgazdasági testületeinek részvételével, hogy összehangolják az áremelkedés megelőzésével kapcsolatos teendőket, írja a napi.hu. A francia lépés összhangban van az Európai Bizottság azon törekvésével, hogy korlátozni kellene a növényi alapú bioüzemanyagok felhasználását egyebek mellett abból a megfontolásból, hogy az eredetileg gondoltnál kevésbé környezetbarát módon állíthatók elő, és versenyt támasztanak az élelmiszergyártásnak. A francia kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi szinten, hét százalékban maximálja az országban a növényi alapú bioüzemanyagok hagyományos üzemanyagokban való felhasználásának arányát. Az Európai Unió eredetileg 2020-ig 10 százalékra szeretné növelni a bioüzemanyagok felhasználását. Szakértői becslések szerint a bioüzemanyagok 10-30 százalékban felelősek az utóbbi időben tapasztalható élelmiszerár-növekedésért.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).