Frank Capra 1958-as filmje a globális felmelegedésről (+videó)

Meglepő-e vagy sem, de már az 1950-es években is készültek filmek a klímaváltozásról.

Dave Roberts, aki az amerikai Grist környezetvédelmi vállalat oszlopos tagja, az ’50-es években testközelből tapasztalta meg azokat a botrányokat és vitákat, melyek az amerikai politikai kultúra érájában alakultak fél évszázaddal ezelőtt. Roberts rámutat arra, hogy az olaj és a szén érdekcsoportok – és a vállalat-barát politikusok – befolyásától függetlenül jó volna másképp gondolkodni, mert tudományos bizonyíték van arra, hogy az éghajlatváltozás messze nem új dolog. Ez nem egy radikálisan új elképzelés, mely a ’90-es években született – már évtizedekkel azelőtt is vizsgálták.
Bizonyítékképp, itt egy 1958-as (!) klip a Frank Capra (It’s a Wonderful Life, Here Comes the Groom,stb.) által rendezett filmből, mely a globális felmelegedésről szól és meglepően prófétai. Videó a folytatásban.

Az Unchained Goddess klip az időjárásról és az éghajlatról szól, Capra rendezte, akinek a nevéhez egyébként tudományról szóló filmek sorozata is fűződik.

Íme New York Times jegyzete a videóról, és amit az jelent:

„Az alapötlet [az üvegházhatást okozó gázok által vezérelt felmelegedés], persze már több mint egy évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, de a valós kutatás csak az 1950-es években indult. Sőt, még a filmrendező Frank Capra figyelmét is felhívta az ügyre, aki tudományos filmsorozatokat is készített televíziók számára (a Szputnyik utáni napokban, amikor a tudománynak nagy jelentősége volt). A sorozat tartalmazta az 1958-ból való Unchained Goddess figyelemre méltó filmet, mely az időjárásról és az éghajlati ügyekről szól.”

A tanulságot mindenki vonja le saját maga.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.