Fűtéskorszerűsítési alap Tatabányán

Tatabányán az önkormányzat városi forrásokból gazdálkodó fűtéskorszerűsítési alapot hoz létre, mellyel öt-nyolc éven belül a település 22.000 távfűtött lakóházának energiafelhasználása mérhetővé és szabályozhatóvá válik – erről döntött a város képviselőtestülete csütörtöki ülésén.

“A program azt a bevételt használja fel, mely a városi tulajdonú távhőszolgáltatónál és az önkormányzat többségi tulajdonában lévő fűtőerőműben keletkezik. A társasházak számára egyszerűsített pályázati rendszer készül, a szükséges lakossági önerő 25 százalékos lesz – mondta el az ötlet kezdeményezője, Schmidt Csaba alpolgármester (Fidesz).

A tervek szerint egy átlagos, négy radiátoros tömblakásban 30.000 forint körüli összeget kell fizetni a beruházásért, mely költségosztók és a hőmérsékletet érzékelő radiátorszelepek felszereléséből áll. Ezzel módszerrel többéves tapasztalatok alapján átlagosan 25-35 százalékkal csökkenthető a távhőszámla, minden más beavatkozás nélkül.
A számítások szerint évente 450 millió forint kerülhet a város fűtéskorszerűsítési alapjába. A munkálatokat már a mostani szezon végén el szeretnék kezdeni, az alap működésének kidolgozásával a városi távhőszolgáltatót, a Komtávhőt bízta meg a testület – mondta el Schmidt Csaba alpolgármester.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.