Megújul a Pannonhalmi Főapátság arborétuma

Megújul a Pannonhalmi Bencés Főapátság arborétuma: a 11 hektáros őspark rehabilitálása és a hozzá csatlakozó 12 hektáros terület megújítása az oktatás mellett természetvédelmi és idegenforgalmi célokat szolgál.

Az arborétum rehabilitációját egyebek mellett az tette szükségessé, hogy a faji sokféleség bemutatásának tere leszűkült, az új fák a pázsitfelületeket csökkentették, így további telepítésre tér már nem maradt – mondta Debreczy Zsolt dendrológus a projektismertető sajtótájékoztatón csütörtökön.
Az arborétum rehabilitálását az  Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósítják meg ez év végéig. A pályázaton elnyert  65 millió forintos költségből  gyógyítják a fákat, eltávolítják a beteg ágakat, megtisztítják az aljnövényzetet, új fajokat telepítenek, sétautakat építenek. A munka eredményeként átláthatóbb, szellősebb lesz az arborétum megjelenése és számos  új fajjal  gazdagszik a terület.

Így a messze földön híres pannonhalmi levendulás szomszédságában az európai és a kaliforniai mediterrán klíma fényigényes fenyőit, cserjéseit mutatják majd be. A különleges hangulatú kertrész a bencés rend eredetének mediterrán világát hozza Pannóniába, a Szent Márton-hegy lejtőjére – vélekedett a szakember.
A  kert  a szerzetesség számára bensőséges találkozás helye Istennel – mondta Várszegi Asztrik püspök-főapát hozzátéve, hogy reményei szerint gondjaikról megfeledkeznek mindazok, akik vendégként ellátogatnak  a természeti szépségeket megmutató környezetbe.
Hortobágyi Cirill perjel a jövőbeni törekvések közül  az arborétum  tudományos gyűjtemény jellegének erősítését emelte ki. A természeti értékek megismertetése az oktatás számára is  lehetőségek széles skáláját kínálja – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Bécs: Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.