Geotermális energiával fűtött ipari parkot terveznek Zalaegerszegen

Geotermális energiával fűtött, elsősorban termálvízre alapozott közműrendszert terveznek létrehozni Zalaegerszegen, az északi ipari park üzemeinek fűtésére – közölte pénteki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), az előző napi közgyűlés témáit ismertetve beszélt arról, hogy értékelték Zalaegerszeg évek óta folyó ökováros programját, amelynek további folytatásáról is határoztak. Ennek keretében azt tervezik, hogy a termálvíz hasznosításával olyan közműrendszert építenének ki az északi ipari parkban, amely biztosítaná az ott lévő üzemek fűtését, de egy mezőgazdasági ipari parkot is szeretnének építeni ezen a területen.

Mint elmondta, a környezetkímélő, biogázzal működő buszokkal megvalósított tömegközlekedés továbbfejlesztése és a fiatalok szemléletformálása a jövőben is kiemelt feladat marad a programban. Ezt egészítenék ki az Európában egyedül álló, a geotermális energiára alapozó ipari parki fejlesztésekkel, illetve passzívházakból álló lakópark építésével, amelyeket reményei szerint a következő uniós fejlesztési ciklus pályázataival tudnak majd finanszírozni.

A zalaegerszegi közgyűlés döntött arról is, hogy jövőre sem a tömegközlekedés, sem a temetkezési szolgáltatások, sem pedig a piaci helyfoglalási díjak nem emelkednek, az idei tarifák maradnak érvényben.

Kiegészítő támogatást szavaztak meg a képviselők 4,6 illetve 16 millió forintról a Hevesi Sándor Színház és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár részére likviditási nehézségeik rendezésére.

A mintegy 600 millió forintos költségvetésből működő színház a megyei támogatások szűkülése miatt szorult kiegészítésre, míg a könyvtár csak a kistelepülési könyvtárrendszer működtetéséhez szükséges állami támogatás áfatartalmát kapta meg, amelyet jövőre vissza is fizet az intézmény – jelezte a polgármester. Gyutai Csaba elmondta még, hogy a városi bérlakások korábbi értékesítéséből a lakásalapban felhalmozott 134 millió forint felhasználásáról is döntött a közgyűlés. A városrehabilitáció folytatására 64 millió forintot fordítanak, önkormányzati bérlakások felújítására 30 milliót, további 20-20 millió forintból pedig az első lakáshoz jutókat támogatják, illetve az andráshidai városrészben új lakótelkeket alakítanak ki.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.