Geotermikus hőt szállít Győrnek a PannErgy

Geotermikus hő szállításáról állapodott meg a győri városüzemeltetési társasággal a PannErgy leányvállalata, az Arrabona Geotermia Kft..

A tőzsdei társaság csütörtöki bejelentése szerint a tizenöt évre szóló szerződésben foglaltak alapján a jövő évi fűtési szezonban kezdik meg a szolgáltatást, amelynek tervezett mennyisége az előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján évi 180 ezer gigajoule lesz.

Addigra a PannErgy vállalta a geotermikus rendszer kiépítését úgy, hogy elkészül a termelő-visszasajtoló kútpár, a hozzá kapcsolódó gépészeti rendszer és a hőenergia továbbításához szükséges előszigetelt vezeték.

A vállalat üzleti titokra hivatkozva elhárította az MTI-nek a beruházás összegére, illetve a szerződés értékére vonatkozó kérdését. A kisalföldi megyeszékhely városüzemeltetési cége utóbbi kérdést azzal hárította el, hogy még nem ismertek a szerződés időtartamára érvényes hatósági árak.

A 2400 közületi fogyasztót és tízszer ennyi háztartást kiszolgáló GYŐR-SZOL Zrt. az MTI érdeklődésére ugyanakkor jelezte: fontos stratégiai célkitűzésének tekintik a távhőtermelés földgáz-függőségének csökkentését, a környezet védelmét és új, a gázkazánokban előállítottnál olcsóbb hőforrás bevonását a győri távhő-ellátásba.

Jelezték: a várhatóan jövő november elsején induló szolgáltatás a győri fűtőerőműből a fogyasztóknak kiadott hő 14 százalékát fedezi majd. Ezzel a város távhő-termelésében 5,65 millió köbméterrel kevesebb földgázt használnak fel, illetve 10,8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.