Tompán napelemek látják el a hivatalok villamosenergia igényét

Az Új Széchenyi Terv keretein belül, napelemes rendszert épített ki Tompa Város Önkormányzati Konyhájának tetőszerkezetére. A projekt összköltsége 30,3 millió forint, melyhez az önkormányzat 25,75 millió forint támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében.

A napelemes beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam társfinanszírozásával jött létre, így az Önkormányzat 85 százalékos támogatásban részesülhetett.

A kivitelezés során a konyha tetejére összesen 188 négyzetméter felületű polikristály szerkezetű napelemet szereltek fel. A rendszer beszerzését, telepítését, üzembe helyezését és a hálózatra való csatlakozás teljes körű ügyintézését az Önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás után az ÉSZAK-BUDAI Zrt. végezte.

A napelemek éves szinten 28.000 kWh villamos energiát termelnek, mely energiamennyiség várhatóan fedezni fogja az intézmények éves villamosenergia-fogyasztásának költségeit. Az épületek villamos energia költség csökkenése mellett a megtermelt megújuló energiából fakadóan káros anyag kibocsátás is kevesebb. A számítások alapján éves szinten kereken 26,17 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsájtás.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Jó lenne minél több ilyen beruházás, de nem ilyen drágán!
    A magyar napelemes vállalkozók java már 0,5 MFt/kWp alatt dolgozik,
    ez az ár durván a kétszerese ennek!
    Tud erre valaki magyarázatot?

    olajfa