Giga-megrendelés futott be a szélturbinagyártóhoz

Eddigi működésének legnagyobb onshore szélenergiai projektre kapott megrendelést a Siemens. 660 ezer amerikai háztartást látnak majd el a paksi erőműkapacitás felénél nagyobb teljesítményből. 2015-re mind a 448 szélturbina dolgozni fog.

Az Amerikai Egyesül Államok MidAmerican nevű energiaszolgáltatótól a német cég összesen 448 szélturbina szállítására kapott megrendelést. Az áramtermelő egységek összteljesítménye 1050 megawatt. A Siemens történetének legnagyobb onshore (vagyis szárazföldi) projektje során 2,3 megawattos, 108 méter rotorátmérőjű berendezéseket telepítenek majd Iowába, összesen öt projektben. A termelőegységek előállításán és összeszerelésén túl a Siemens “szokás szerint” a berendezések szervizelését és karbantartását is ellátja majd.

A tengeri szélenergiatermelésben világelső cég az utóbbi években egyre nagyobb fontosságot tulajdonít az onshore szegmensnek is; az utóbbi egy évben csak Európában és Afrikában több mint 1 GW kapacitást telepítettek a szárazföldön. “A MidAmerican nagy megrendelése igazolja, hogy az amerikai szélenergia-piacon is a vezető szállítók közé tartozunk” – mondta Markus Tacke, a Siemens Energy szektor Wind Power divíziójának CEO-ja. Iowa egyébként az Egyesült Államokban a leginkább nyitott állam a szélenergia-hasznosításra. Tavaly a teljes iowai áramtermelés mintegy negyede (24%) származott szélenergiából.

A MidAmerikan mostani megrendelése nem az első, a Siemens már 1,2 GW teljesítményben szállított szélenergetikai berendezéseket az energiaszolgáltatónak. Ami azonban mindenképpen újdonság a december végén “befutott” 1050 MW szélfarm telepítésével és üzembe állításával kapcsolatban az az, hogy a teljes projektet be fogják fejezni 2015-ben. A szélfarmok több mint 660 000 amerikai háztartást fognak tiszta energiával ellátni, a gyártást és a gépészeri szükségleteteket a Siemens Kansas állambeli Hutchinsonban lévő, illetve az iowai Fort Madisonban végzik el, előbbi gyárban a szélturbinák gépházai és a kerékagyak készülnek, utóbbiban pedig a forgórész-lapátok, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.