Gramofon fából és papírból?

A Jónófón gramofonról ne a régi fémtölcséres szerkezet jusson eszünkbe: a papírból és fából fabrikált zenelejátszónál biztosan nem okoz gondot a cipekedés.

A Jónófón egy izlandi tervező, Jón Helgi Holmgeirsson új projektje, amely nem csak mutatóba készült, hiszen a ráhelyezett bakelitlemezek nagyon is jól szólnak! A tervező ezzel az alkotásával a világ legelső gramofonjának állít emléket, melyet Emile Berliner német tervező készített el mintegy 100 évvel ezelőtt. Azonban Holmgeirsson dizájnja a súlyos, hatalmas fémtölcsérrel ellátott lemezlejátszónak egy másféle, egyszerűbb és súlyra is könnyebb megközelítése. A gramofon biológiailag lebomló anyagokból készült. Alapját vékony, ötletes formájúra metszett funérlemez darabok alkotják, melyek tökéletesen illeszkednek egymásba. A tölcsér pedig papír alapanyagú, és tartalmaz még egy gramofon tűt, egy műanyag lemezkét, egy fém vezetéket és legvégül egy papírpoharat. Ezt ha megfelelően a lemezre illesztjük, akkor ugyanúgy felerősíti kedvenc slágereink dallamát, akár csak több mint 100 esztendős elődje – ha nem jobban. A környezetkímélő tervezésű Jónófón alkotórészeire szedve, lapos és anyagtakarékos csomagolásban megvásárolható, és a mellékelt útmutatóval nagyon könnyedén összerakható, hogy otthonunkban élvezhessük a századfordulós hangzást.

jonofon

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.

Nincs hozzászólás

  1. A közhiedelemmel ellentétben bakelitből sohasem készítettek hanglemezt. A “bakelitből” készitett lemezek alapanyaga sellakk.