Greenpeace GMO-akció Olaszországban – Két magyart is letartóztattak

A Greenpeace vegyvédelmi öltözetet viselő aktivistái illegálisan vetett génmódosított kukorica táblát címereztek le Olaszországban – tájékoztatta a Greenpeace az MTI-t pénteken közleményben.

A rendőrség az aktivistákat letartóztatta, közöttük két magyar állampolgárt is.
A Greenpeace az elmúlt héten vett mintát a veteményből, majd egy akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatta. A vizsgálat eredménye szerint a táblát a Monsanto MON810 jelű génmódosított (GMO) kukoricafajtájával vetették be, ami az olasz törvények szerint engedélyhez kötött – ismertette a zöldszervezet.
Federica Ferrario, a Greenpeace olaszországi kampányvezetőjének nyilatkozata szerint akciójukkal a továbbszennyezést akarták megakadályozni, valamint felhívni a figyelmet a törvényi szabályozás lazaságára.
„A rovarokkal és a széllel nemcsak a szomszédos földek szennyeződhetnek el, hanem az ország más területeire is eljuthatnak a génmódosított pollenek.” – mondta. „A Greenpeace ma megmutatta, mit kell tennie a hatóságoknak: elkeríteni, majd felszámolni az illegális génmódosított növényeket, és elkezdeni egy széleskörű mintavételezési és elemzési folyamatot.”

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.