Guinness-rekordkísérlet italoskarton-gyűjtésből

Guinness-rekordot szeretnének felállítani az italos kartonok újrahasznosításából budapesti gyerekek, a rekordhoz egy tonna tejes és üdítős doboz összegyűjtése szükséges, ami 30-35 ezer kartont jelent – mondta Baka Éva, az eseményt szervező Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

A kezdeményezés nyitott, várnak mindenkit június 3-án a Millenárison – mondta Baka Éva. Az eseményt délután egy órára szervezik, de már reggel 10-től fogadják a kiöblített, lapított kartonokat a helyszínen – ismertette az IKSZ elnöke. Az italos kartonokat sokféle módon lehet újrahasznosítani, mivel a darálás során a dobozokon lévő műanyag összeragasztja a szemcséket, így készülhet belőlük bútorlap, elválasztó fal – mondta Baka Éva. Ha vizes oldással kiveszik a műanyagot és az alumíniumot, az így készült merített papírból tojástartó, higiéniai papír, akár plakát is előállítható, mivel nagyon jó minőségű ez a papír – tette hozzá.

Lényeg az, hogy lapítunk – fogalmazott az ISZ elnöke a szelektív kartonok gyűjtésének módjáról. Hozzátette: nem fontos kiöblíteni a dobozokat és a kupak is maradhat rajta. Fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, Magyarországon ma ezeknek a kartondobozoknak 20-23 százaléka kerül be a gyűjtőedényekbe – mondta.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.