Gumiőrlő üzem épül Tamásiban

Dán technológiát alkalmazó gumiőrlő üzem épül Tamásiban, a Magyar Gumi-újrahasznosító Kft. 1,1 milliárd forintos beruházással készülő létesítményének alapkövét pénteken helyezték el a város ipari területén.

Az évi kilencezer tonna kapacitással működő, 1200 négyzetméteres üzem 4-5 hónap alatt készül el, várhatóan az év végén kezdik meg a próbaüzemet – mondta az MTI-nek Majtán János, a kft. ügyvezető igazgatója.
A cég a dán Eldan technológiát alkalmazza majd, a gumiabroncsokat őrlés után főbb alkotóelemeire – gumi-, acél- és textilhulladékra – választják szét, majd visszajuttatják ipari üzemekbe; az így visszanyert gumit például útépítéseknél használhatják fel – tette hozzá.

A cégvezető beszámolt arról, hogy a gumiőrlő üzem egy nagyobb projekt első szakasza; később egy magyar szabadalom alapján működő technológiát is idetelepítenek. Ennek lényege, hogy zárt körben, magas nyomású vízsugárral apró szemekre bontják fel a gumihulladékot, amely nem másodlagos alapanyag, hanem regenerálható, azaz újra vulkanizálható gumi lesz. Végül gyártóüzemet terveznek építeni, ahol az itt előállított alapanyagból saját termékek készülnek.
Majtán János tájékoztatása szerint a mostani beruházást a Gazdasági Operatív Program 50 százalékos támogatásával valósítják meg. A projekthez szükséges saját erőt egy luxemburgi  kockázati tőkealap biztosítja – közölte a kft. ügyvezetője.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.