Hamburg bekeményített: nincs többé kapszulás kávé

A német város vezetése 150 oldalban részletezte, milyen intézkedéseket vezet be a környezet védelmére: például nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő és klórtartalmú tisztítószer. Azt akarják ezzel elérni, hogy mások is kövessék példájukat.

Tovább zöldül a városvezetés

A klímaváltozás elleni küzdelmet komolyan vevő városvezetés részletekbe menően leírta, hol és milyen formában kívánnak a jövőben változtatni, és úgy vélik, környezetvédelmi ajánlásukkal a helyi vállalkozások és a lakosság is egyre tudatosabb lesz.

Az önkormányzat 315 gépkocsival rendelkező gépparkjának jelenleg 24 százaléka elektromos autó, de 2020-ig az arányt 50 százalékra tornázzák fel.

Emellett az újrahasznosított papír használatának mértékét is növelni fogják az irodákban, bár most is jelentős mennyiségben ilyen papírokkal dolgoznak. Azzal, hogy 66%-ban Blaue Engel minősítésű „újrapapírt” használnak, évente mintegy 52 millió liter vizet spórolnak. Ez 415 ezer ember éves ivóvízszükségletének felel meg.

Továbbá a megújulóenergia-szektorban rejlő lehetőségeket is jobban kihasználnák, szeretnének a jövőben minél több zöld energiaforrást is az önkormányzati fenntartású épületeknél.

A tudatos vásárlók menthetik meg a földet

A példamutatással az önkormányzati ökolábnyom-csökkentés mellett nem titkolt céljuk, hogy mind a Hanza-városban székelő vállalkozásokat, mind pedig a lakosságot a klímabarát szemléletmód felé tereljék, és hasonló cselekvésre ösztönözzék őket.

A tudatos vásárlók számát is szeretnék növelni, olyan vásárlóerőben látják a klímavédelem biztosítékát, amely direkt azokat a termékeket részesíti előnyben, amelyek életciklusukat ismerve környezetbarátnak mondhatók.

“A környezetbarát szemlélettel tehetünk a környezet védelméért. Ezzel támogatjuk az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot, illetve csökkenhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A környezetbarát termékek sokszor hosszabb életűek, és kevesebb energiát igényel az előállításuk és használatuk, mint a hagyományos termékeké” – érvelt Jens Kerstan képviselő és környezetvédelmi tanácsos.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.