A klímaváltozás lesz a legkomolyabb veszélyforrás 2016-ban

A kormányok világszerte lebecsülik a klímaváltozásból eredő veszélyeket – figyelmeztet az ENSZ frissen kinevezett, katasztrófamegelőzéssel foglalkozó főtitkárhelyettese.

Robert Glasser szerint költségesebb és problémásabb lesz kezelni a szélsőséges időjárás, illetve a nyomában járó aszályok, árvízek okozta gondokat, mint azt most a politikusok gondolják. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon maga is felszólalt a davosi világgazdasági fórumon ezzel kapcsolatban. Azt magyarázta, hogy a klímaváltozás elemészti a gazdaság nyereségét. Ha az államok nem váltják valóra mindazt, amit a párizsi klímaegyezményben vállaltak, a fenntartható fejlődés további 16 célkitűzése is semmivé válik.

A párizsi egyezmény szerint a föld évi átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, de ha lehet, inkább ne legyen másfél foknál több.

A francia külügyminiszter is megpróbálta érzékeltetni a leselkedő veszély nagyságát. Európának százezrek befogadása is súlyos gondot okoz – mondta. Mi lenne, ha százmilliók keresnének menedéket? Ha ezt a gondolatmenetet végigvisszük – folytatta Laurent Fabius -, a háború és béke kérdésénél lyukadunk ki, ezért aztán a párizsi klímamegállapodás biztonságpolitikai szempontból is jelentős dokumentum.

A világgazdasági fórum szervezésében közzétett tanulmány, benne 750 szakértő kutatási eredményei szólnak egybehangzóan arról, hogy a most kezdődő évben semmi más nem fenyegeti annyira a világgazdaságot, mint a klímaváltozás miatt valószínűsíthető természeti katasztrófák.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.