Hatalmas édesvíztömeg növekszik a Jeges-tengerben

Európa klímáját is befolyásolhatja egy nagy édesvíztömeg, amely egyre növekszik a Jeges-tengerben.
Holland kutatók információi szerint a víztömeg nagysága jelenleg az afrikai Viktória-tó kétszeresének felel meg és tovább növekszik.

 Amennyiben változások következnek be a régió atmoszférájában, a jeges-tengeri édesvíztömeg az Atlanti-óceán északi térségébe kerülhet, ahol megzavarhatja a meleg trópusi vizek északi irányú áramlását és hidegebb légkört idézhet elő Európában – derül ki a CLAMER, az Európai Unió kutatói programjának keddi közleményéből.
    Laura de Steur, a Holland Királyi Tengerkutató Intézet munkatársa szerint a víztömeg olvadt jégből és folyóvízből áll. “A kanadai és szibériai folyókból több víz áramlik a Jeges-tengerbe, mint korábban, mivel a magasabb hőmérséklet miatt északon a jég is olvadásnak indult” – mondta el de Steur. A kutató szerint nehéz megjósolni, mi történik, ha tovább növekszik az édesvíztömeg.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.