Helyrehozhatatlan károk a Nazca-vonalakban?

A perui kormány szerint a világ elpusztítása ellen tiltakozó Greenpeace helyrehozhatatlan károkat okozott a Nazca-vonalakban. A Greenpeace elismerte hibáját, és mindent megtesznek az eredeti állapot visszaállítása érdekében.

A környezetvédelmi szervezet az ENSZ limai klímakonferenciájának apropóján az „Itt az idő a változásra! A jövő megújítható. Greenpeace” feliratot rakta ki nagy, sárga betűkkel, és közben munkatársai messziről látható ösvényt tapostak a környék talajába – olvasható például az Indexen. Az MTI híradása szerint a peruiak azóta is keresik annak lehetőségét, hogy felelősségre vonják az akcióban résztvevő, az országot azóta elhagyó aktivistákat.

A Greenpeace ez ügyben nyitott timeline-jából kiderül: a szervezet vállalja a felelősséget az okozott károkért, és együttműködést ígért az ügyben vizsgálódó független nyomozásban. A kezdeti, “nagyon óvatosan mozogtunk a terepen” kommunikációs stratégia felől a Greenpeace pár nap múltán a teljes bűnbánás felé fordult. Bár az aktivisták a területet állítólag egy korábbi keréknyomon közelítették meg, a madárfigura vonalait pedig nem érintették (tehát nem taposták össze azokat, ahogy nagyon sok cikkben olvasható volt), azt még a Greenpeace vezetője, Kumi Naidoo is elismerte keddi facebookos videójában: hibát követtek el, nem szabadott volna a Nazca-vonalak közelébe menniük.

Nem is nagyon tudott mást tenni: a perui kulturális minisztérium eset utáni drónos képeiből – amelyeket a New York Times is közölt – jól láthatók az akció nyomai, például a Greenpeace felirat C betűjének helye. Mindezek ellenére helyreállíthatatlan károkról beszélni talán még korai. Az akcióról a Snopes már múlt csütörtökön hírt adott, de óvatos médiumként azóta is “meghatározatlan” címke alatt kezeli az ezzel kapcsolatos állítást. A Greenpeace International mai facebookos aktivitásából kiderül: az ügyben független vizsgálat indult, amelynek célja az eredeti állapot visszaállításának megvitatása is.

Az 1500-2000 évesre becsült Nazca-vonalak az elmúlt években többször is kerültek már veszélybe. 2013-ban a területen dolgozó kőfejtő cég súlyos gépei okoztak komoly károkat a vonalak egy részében: az El Comercio perui lap szerint egy majdnem hatvan méteres trapéz alakzat teljesen eltűnt. 2009-ben heves esőzések mostak le a közeli pánamerikai főútról agyagot és homokot az egyik – két kézfejet ábrázoló – geoglifa három ujjára. 1998-ban pedig turisták hajtottak át terepjáróval a rajzokon, és három vonalat is megsértettek a több ezer közül, mielőtt ebédjük szemetét hátrahagyva elhagyták volna a területet.

forrás: urbanlegends.hu

Ajánlott tartalom

Bécs: Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.