Hidrogén mesterséges levelek fotoszintéziséből

Ha sikerül, az olaj gazdaságából át lehet térni hidrogénen alapuló új energetikai rendszerre. Ha megfelelően használják fel, örök, kifogyhatatlan és zéró CO2-kibocsátású. A hidrogénnel táplált üzemanyag cellák az energiaraktározás egyik legmegbízhatóbb rendszerét képviselik. (Aiolus News)

Néhány európai országban a kutatások már jelentős eredményeket hoztak. Dániában nagy figyelmet szentelnek a hidrogénnek, mert lehetővé teszi az energia raktározását. Németország az az ország, amely a legtöbbet ruházza be e technológiába. Többet, mint az egész Európa. Az autóipar ott együttműködik az üzemanyag-elosztókkal és már tervbe van véve a hidrogén elosztó hálózat létrehozása. Berlinben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hamburgban már megjelentek az első hidrogén töltőállomások és az első, hidrogénnel működő közösségi közlekedési eszközök. Londonban az első hidrogén meghajtású autóbuszok az Olimpia idején kezdenek közlekedni. Norvégiában már közlekednek ilyenek. A következő egy-két évben Olaszországban is megjelennek az üzemanyag-cellák közösségi közlekedési eszközökben, Milánóban Bolzanóban, San Remóban. Olaszországban lassan indul be a dolog, mivel nincs állami szintű terv vagy stratégia, de vannak műhelyek, amelyek erőteljesen foglalkoznak ezzel az üzemanyaggal.

A hidrogén központja Piemonte, ahol a Biosolar Lab / Torino/ mesterséges fotoszintézissel próbálkozik. Olyan szintetikus anyagokkal kísérleteznek, amelyek felhasználják a Nap és a víz energiáját és fotoszintézisen keresztül, szétválasztva a H2O molekulát, hidrogént produkálnak. A mesterséges levél olyan, mint a nap-panel, amely közvetlenül kapja a fényt és hidrogénné változtatja, az oxigént otthagyva az atmoszférában. És ezzel új utak nyílnak meg, az így nyert hidrogént fel lehet használni üzemanyagok termelésére és a széndioxid csökkentésére. Gondolkodni lehet olyan rendszeren is, amely kombinálja a napfényt, a vizet,a hidrogént és a CO2-t olyan szerves molekulák létrehozására, amelyek bioüzemanyagként használhatók – magyarázzák a szakemberek. A Polo dell’Invenzione, amely három évvel ezelőtt jött létre, mintegy húsz piemontei vállalatot egyesít. Egy tucat projektje foglalkozik a hidrogénnel. 10 millió eurós alapjának fele a regionális alapokból származik. Együttműködik vele a Hydrogen System Laboratory, amely segíti egész Olaszországban a hidrogénnel összefüggő új termékek kifejlesztését. Ilyenek, például, a hidrogén-tisztító szűrők, olyan hibrid akkumulátorok, amelyekben helyet kap a hagyományos anyagok mellett a hidrogén is.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.