A német hobbibarkácsoló Thomas Adamec elektronikaihulladék-kereskedő évek munkájával előállított egy rendkívül hatékony, világszerte egyedülálló újrahasznosító-szerkezetet, amely a nyersanyagok 98-99 százalékát szétválasztja, és rendelkezésre bocsátja újbóli feldolgozásra.

Hobbibarkácsoló találta fel a leghatékonyabb újrahasznosító-berendezést

A német hobbibarkácsoló Thomas Adamec elektronikaihulladék-kereskedő évek munkájával előállított egy rendkívül hatékony, világszerte egyedülálló újrahasznosító-szerkezetet, amely a nyersanyagok 98-99 százalékát szétválasztja, és rendelkezésre bocsátja újbóli feldolgozásra.

A szerkezet különlegessége, hogy a műanyagokat hatékonyabban tudja elválasztani, és tovább is válogatja a lángálló és nem lángálló műanyagokat – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása. A tévékészülékek és rádiók például speciális vegyszereket tartalmaznak, ami megnehezíti újrahasznosításukat. A szokványos berendezések azonban csak a színárnyalat alapján tudják szétválasztani a műanyagot. Adamec tízmillió eurót fektetett találmányába, ebből másfél milliót a német környezetvédelmi hivatal állt. Az elektronikai hulladékban ugyanis arany, réz, alumínium és acél is található – és 40-50 százalék műanyag, amelynek zömét jelenleg elégetik, és távhőként kerül a lakásokba.
Az égetés során azonban mérgező gázok és káros anyagok keletkeznek, amelyektől leginkább az ázsiai és nyugat-afrikai szegények szenvednek, akik betevőjüket szemétdombokon keresik meg, a Nyugat elektronikai hulladékának kibelezésével. Ezzel nemcsak saját egészségüket, de a környezetet is veszélyeztetik – írta egy UNEP-jelentés már 2009-ben.

A jelentés szerint világszerte évi 40 millió tonnával nő az elektronikai hulladék mennyisége. Elvileg az EU államainak és számos más országnak gondoskodnia kellene saját hulladékáról. Közismert tény azonban, hogy a Bázeli Egyezmény ellenére sok “adománynak” álcázott szállítmány nem kerül újbóli felhasználásra, hanem azonnal kibelezik – gyakran gyerekek. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet Ghanában talajmintát vett ilyen “újrahasznosító-telepekről”, és mérgező ólmot, a nemzőképességet veszélyeztető ftalátokat és rákkeltő klórozott dioxinokat mutattak ki belőle.
Az illegális kereskedelem csökkentése végett a németországi gyártókat 2005-től jogszabály kötelezi minden egyes eladott készülék nyilvántartására, és azonos mennyiségű elektronikai hulladék visszavételére. Magyarországon 2004-ben lépett hatályba az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről rendelkező kormányrendelet.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.