Hordozható miniatűr szélerőművet talált fel egy tajvani diák

Hordozható szélerőművet mutatott be a Nemzeti Cseng Kung Egyetem Tajvanban.

Ellentétben a hatalmas méretű szélturbinákkal, a miniatűr, teljesen összeszerelve alig egy méter magas turbinát akár egy piknikre is magunkkal vihetjük. Úgy néz ki, mint egy elektromos ventillátor, működése közben aerodinamikát alkalmaz – fogalmazott Csen Jü-jen, a turbina feltalálója. A turbina legyezői esernyőszövetből készültek, ami csökkenti a forgás közbeni centrifugális erőt, ezáltal gondoskodik a biztonságról. Csen szerint a használóknak csupán 1-2 percre lesz szükségük a műszer felállításához.

A mini szélerőmű 10 watt energia előállítására képes, emellett a teljesítmény növelése érdekében összekapcsolható napenergia-generátorral is. A generátorhoz több turbina is kapcsolható, hogy teljesítménye 10 watt fölé emelkedjen. Csen szélturbinája aranyérmet nyert a decemberi tajvani ECO Design versenyen, amely a környezettudatos dizájnkoncepciók bemutatásával és támogatásával foglalkozik.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.