A Simmeringi Hőerőműben olyan új eljárást tesztelnek, amellyel a mostaninál gazdaságosabban lehet kinyerni az ipari hulladékgázban lévő szén-dioxidot. Utóbbitól nőnek majd a bécsi paprikák és paradicsomok nagyra.

Hulladékgázból kivont szén-dioxiddal trágyáznának Bécsben

A Simmeringi Hőerőműben olyan új eljárást tesztelnek, amellyel a mostaninál gazdaságosabban lehet kinyerni az ipari hulladékgázban lévő szén-dioxidot. Utóbbitól nőnek majd a bécsi paprikák és paradicsomok nagyra.

Mivel kicsiben már bizonyított, a TU Wien (Bécsi Műszaki Egyetem) kutatói most a Simmeringi Hőerőműben szeretnék tesztelni az általuk kidolgozott új eljárást, amellyel sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban lehet kinyerni a hőerőművekben és különböző ipari eljárások során keletkező hulladékgázból a szén-dioxidot. Utóbbi vegyület ugyanis nemcsak veszélyes üvegházhatású gáz, de hasznos alapanyaga is az iparnak. Kiválasztásához és koncentrálásához jelenleg folyékony aminokat használnak. Ez az eljárás azonban rendkívül energiaigényes, ráadásul órási abszorpciós tornyok szükségesek hozzá.

A TU Wien kutatói, a „ViennaGreenCO2” projekt keretében most egy olyan új eljárást dolgoztak ki, amellyel gazdaságosabban lehet kinyerni a hulladékgázból a szén-dioxidot. Ehhez ők is aminokat használnak, de nem folyékony, hanem szilárd formában. A kísérleti berendezésükben napi 50 kg szén-dioxidot tudnak kiválasztani, a hagyományos módszerhez képest 40%-kal kevesebb energia felhasználásával. Ráadásul az új elv szerint működő berendezés kompaktabb, így olcsóbb a megépítése, és a szén-dioxid kiválasztása is mintegy 25%-kal kevesebbe kerül.

A kutatók az új eljárást 2018-tól a bécsi Simmeringi Hőerűműben fogják tesztelni, a kinyert szén-dioxiddal pedig a Frischgemüse-Genossenschaft LGV kísérleti melegházában trágyázzák a zöldségeket. A projekttel ugyanis azt is szeretnék bemutatni, hogy milyen a fenntartható szén-dioxid körforgás.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.