Hullócsillagok zápora várható ma este

Ha a csillagászok előrejelzései helyesek, és nem lesz teljesen felhős az ég, akkor felejthetetlen élményt nyújthat majd a szombat estére várható csillaghullás. Tanácsok a közelgő meteorzápor észleléséhez.

Mint azt néhány napja már részletesen bemutattuk, az elmúlt évek legnagyobb csillaghullása következhet szombat este. A csillagászok számításai szerint ekkor rohan bele a Föld egy olyan kozmikus porfelhőbe, amely egy üstökösből hullott ki korábban, és amely a Dracinoda nevű meteorrajt táplálja. Az előrejelzések az európai és ázsiai megfigyelőknek kedveznek, azonban mint a meteorrajok aktivitásával kapcsolatos becslések általában, a szombat esti is nagy bizonytalansággal terhelt.

 
Mikor jöhet a legtöbb hullócsillag?
Annyi mindenesetre elmondható, hogy a meteorzápor magyar idő szerint szombaton este napnyugta és éjfél között várható. Az első maximum 18-19 óra környékén lehetséges – ekkor azonban még viszonylag világos lesz az égbolt, hogy látni lehessen a jelenséget. Az ekkor légkörünkbe lépő testeket az üstökös az 1800-as évek végén dobhatta ki, és sok fényes meteort adhatnak. A második, valamivel nagyobb maximumot a szakemberek 22 óra körülre várják. A teleholdhoz közeli fázist mutató Hold nem kedvez a megfigyelésnek, de ha igazán nagy tűzgömbök (a Vénusznál fényesebb meteorok) jönnének, azokat mindenképpen látnánk. Az aktivitás alakulását grafikonon tízperces frissítéssel a Nemzetközi Meteoros Szervezet (IMO) honlapján is követhetjük. Az este 10 órára jelzett kitörést az üstökösből 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatják, számuk elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak. “A kérdés eldöntésére a legjobb módszer, ha magunk is meggyőződünk arról, hogy mi történik szombat este az égen. Ehhez persze az kell, hogy az időjárás ne akadályozza a jelenség megfigyelését. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel az égen egyetlen óra alatt, lesz elég fényes is köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk” – írja a Hírek.csillagászat.hu.

 
Milyen lesz az időjárás?
A hidegfront miatt felhőátvonulások várhatók szombaton este és éjszaka, így szerencse is kell ahhoz, hogy a szakadozott felhőzet alatt megpillanthassuk a meteorrajt – mondta Török László, az OMSZ meteorológusa. A front mögött nagyon változékony nedvességtartalmú légrétegek érik el Magyarországot, ami bizonytalanná teszi a felhőzet- és csapadék-előrejelzést. A front miatt az egész Kárpát-medencében, így a környező országokban is jobbára közepesen felhős vagy borult lesz az ég szombat este. A tisztább égbolt érdekében egészen az Adriai-tenger partjáig kellene utazni, de Rijekában és Triesztben is közepesen felhős égre, majd felszakadozó felhőzetre lehet számítani, Split és Velence fölött viszont alig lesz felhősödés. A felhőzet alakulását ezen a térképen lehet követni, míg a Meteosat nappali és infravörös felvételeivel az OMSZ oldalán és a sat24 honlapján figyelhetjük a felhőzet mozgását Közép-Európa fölött. Míg a téli időszakban – a novemberi Leonida, a decemberi Geminida vagy a januári Quadrantida meteorraj idején – a ködtakaró elől a magasabb hegyekbe érdemes menni, a mostani időjárási helyzetben ez nem feltétlenül jelent megoldást.

 
A teljes cikk itt olvasható.

 

Az első, 19 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

A második, 22 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.