Idén nyáron is elektromos energiahiányra számítanak

Az előző évekhez hasonlóan idén nyáron is elektromos energiahiánnyal kénytelen számolni Kína, a legfejlettebb keleti és déli országrészek a leginkább érintettek.

Idén ugyan az energiafogyasztás csökkenésére számítottak a szakemberek, akár a 30-40 millió kilowattot is elérheti az elektromos energia hiánya a nyári hónapokban – hívja fel rá a figyelmet a Kínai Elektromossági Tanács (CEC) hétfőn kiadott jelentésében. A hiány az országon belül eltérő méreteket ölt, a fejlett keleti és déli partot érinti majd leginkább, itt komoly energiahiány is felléphet. A háztartások energiaszükségletének biztosítására a kelet-kínai Sanghaj városában – csakúgy, mint az előző években – a héten arra kérték a vállalatokat, a legmelegebb időszakban naponta egy-egy órára kapcsolják le légkondicionáló berendezéseiket. A helyzet kevésbé lesz drasztikus az északi és középső területeken, az északkeleti és északnyugati régiókban pedig akár energiafelesleg is felléphet.

Az energiahiányt a korlátos kínálattal szemben mind növekvő kereslet okozza, melyet az elmúlt évtizedek rendkívüli gazdasági növekedése csak súlyosbított. A gondot fokozza, hogy a széntüzelésű erőművek a nagy energiaköltségek és az alacsonyan tartott árak mellett gyakran nem hajlandók egy adott mennyiség felett termelni. A hiányt a kínai vezetés a kapacitások növelésével próbálja megoldani, idén az elektromos energia termelése akár 70 millió kilowattórával is nőhet. A megújuló energiaforrásokat illetően 2015 végéig 15-18 millió kilowattal növelik majd a szélenergiából, 3 millió kilowattal pedig a napenergiából származó termelést. A kínai nemzeti energiahivatal az év eleji rendes évi munkakonferenciáján egy új rendszer bevezetését is megígérte. Ennek keretein belül a kormányzat évente egy energiafogyasztási határt szabna, az egyes tartományok számára pedig kvótákat határozna meg. A helyi kormányzatok a felesleget egymás közt értékesíthetnék, ezzel is optimalizálva a rendszert.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.