Védett madarak fészkei, tojásai pusztultak el

Védett és fokozottan védett madarak fészkei és tojásai pusztultak el a Kisvárda és Kékcse közötti nádastűzben hétfőn – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegységének vezetője kedden az MTI-vel.

Habarics Béla elmondta: a kár nagyon jelentős, mivel a több mint 20 hektáros területen, amelynek kétharmada megsemmisült a lángokban, 170-260 pár védett, illetve fokozottan védett madár, vörös, szürke, kanalas és törpegém, kis- és nagykócsag, bakcsó és bölömbika élt. Hangsúlyozta: közülük a legnagyobb természetvédelmi értéke a kanalas gémnek van, egyedenként 500 ezer forint, míg a többi madár eszmei értéke 100 és 250 ezer forint közötti, ez természetesen vonatkozik tojásaikra, fészkeikre is. A szabolcsi természetvédelmi tájegység vezetőjének közlése szerint az európai és országos védelem alatt álló területen 15-25 pár kanalas gém, 45-50 pár vörös gém, 30 pár szürke gém, 50-60 pár bakcsó, 20 pár kiskócsag, 60-70 pár nagykócsag, 5 pár törpe gém és 3 pár bölömbika fészkelt.

Közülük a szürke gém védett, míg a többi madárfajta fokozottan védett. A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatát hétfőn késő délután riasztották a védett területen keletkezett tűz miatt. Két munkatársuk a helyszínen akkor és kedden azt állapította meg, hogy a madarak a tűz keletkezése után elrepültek a területről, fészkeik és tojásaik döntő része viszont a lángok martaléka lett. Habarics Béla hozzátette: nem tudni, hogy a madarak visszatérnek-e később a területre, vagy más költőhelyet keresnek maguknak. A pontos természetvédelmi kár felmérése megkezdődött, és több napig eltart. Az ügyben természetkárosítás miatt a területileg illetékes kisvárdai rendőrkapitányság indított vizsgálatot. A tűz keletkezési okát szintén vizsgálják a szakemberek.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.