Ilyen a madárbarát szélturbina

A szélgenerátorok tiszta energiává alakítják a mozgó levegőt. Nincsen ebben semmi rossz, különösen, ha összehasonlítjuk a fosszilis energiák szennyező hatását és magas árait.

Az állatvédő egyesületek azonban gyakran felhívják a figyelmet azokra a fenyegetésekre, amelyeket a szélparkok jelentenek a madarakra és a denevérekre. (Aiolus News) Egy 89 éves amerikai háborús veterán, Raymond Green, úgy gondolta, hogy a tiszta energia és a madarak megférnek egymással. Ezért tervezte meg a Catch Wind Powert, a vitorlák nélküli szélturbinát, amely ígérete szerint úgy termel szélenergiát, hogy nem zavarja tollas barátainkat. Green turbinája nem várja, hogy a szél mozgassa a vitorlát, egy olyan belső koncentrációs technológiát alkalmaz, amely összesűríti a levegőt és ez ad energiát a generátornak. „Gépünknek nincsenek külső mozgó alkatrészei – írja Green web-oldalán – A madarak könnyen meglátják és el is tudják kerülni A vitorlák a szélzsák és belső koncentrációs kúp mögött vannak, a madarak nem férnek hozzá. Ráadásul a turbina zajmentes.” Green szerint szélturbinája kereskedelmi célú termelésre és házi használatra egyaránt alkalmas.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.