Ilyen időjárás lesz hétfőn – íme

Izland felett található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek hosszan elnyúló hullámzó frontálzónája meghatározza kontinensünk nyugati partvidékének időjárását. A front mentén, illetve a hidegfront előtti nedves, labilis légállapotú levegőben többfelé alakul ki zápor, zivatar.

Ugyancsak ciklon örvénylik Észak-Oroszország felett. Európa más tájain ugyanakkor anticiklonális hatások a meghatározóak, napos, eseménytelen az időjárás. A mediterrán térségben továbbra is nyáriasan meleg van, délután 28, 35 fokot mérnek. Észak, illetve a nyugat-európai partvidék felé haladva egyre hidegebb van, a Skandináv-félszigeten már csak 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A vasárnapi túlnyomóan napos, száraz idő után hétfőn a nap első felében nyugaton és a középső országrészben változóan felhős, keleten napos idő várható. Nyugaton már délelőtt is lehet helyenként zápor, zivatar, a déli óráktól azonban előbb a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé várható zápor, zivatar.

 
Elszórtan heves zivatar is kialakulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében, erre a legnagyobb esély a Dunántúl északi és keleti felén van. Hétfő délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél helyenként viharossá is fokozódhat. Zivatarok környékén is számítani kell viharos széllökésekre. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 34 fok között várható, de a Dunántúlon a kora délutáni óráktól gyorsan csökken majd a hőmérséklet.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.