Ilyen időjárás várható a jövőhéten

A Kelet-európai-síkság, valamint Délnyugat- és Dél-Európa időjárását anticiklonális hatások alakítják, emiatt arrafelé nagy területen napos az idő.

Ugyanakkor Dél-Svédország, a Fekete-tenger, illetve Törökország feletti középpontokkal ciklonok örvénylenek. Hatásukra kontinensünk nagy részén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé hull csapadék; keleten havazás, nyugaton eső a jellemző. Amíg a legmagasabb délutáni hőmérséklet a mediterrán térségben 13, 20 fok között alakul, addig Oroszországban és a Skandináv-félsziget egyes tájain -10 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, sőt keleten a -15, -20 fokos értékek sem ritkák. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé enyhe, többnyire száraz, éjszaka átmenetileg nedves levegő áramlik, folytatódik az ilyenkor megszokotthoz képest több fokkal melegebb idő.Vasárnap napközben többnyire napos, az ország legnagyobb részén száraz idő várható, majd estétől észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Éjszaka egyre többfelé várható eső, északkeleten havas eső, havazás is valószínű. Hajnalban azonban már fel is szakadozik, csökken a felhőzet, és holnap napközben ismét jellemzően napos időre számíthatunk, de akkor északon és keleten helyenként futó zápor kialakulhat. Hétfő este a Dunántúlon ismét megnövekszik a felhőzet. Az északnyugati szél erős, az ország északi felén több alkalommal viharos lesz. Éjszaka átmenetileg délnyugatira fordul a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, +4 fok között várható, de keleten a havas tájakon ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 8, 13 fok között, északkeleten 5 fok körül valószínű.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.