Íme a szélenergia nagyhatalma

Az amerikai óceán-energiaügyi igazgatóság (BOEM) szerint az Egyesült Államok 1000 GW szélenergia-potenciállal rendelkezik az Atlanti-óceánon.

Ez az adat különösen annak fényében megdöbbentő, hogy az Államokban még csak terv az első off-shore szélerőmű beindítása, miközben az e téren rohamosan fejlődő Európában 2030-ra jeleznek előre 150 GW-os összteljesítményt. (Aiolus News) Az amerikai szövetségi kormány 2434 mérföldes (kb. 3900 km2) felülettel rendelkezhet az Atlanti-óceánon szélparkok telepítésére. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy hat keleti parti állam, Delaware, Maryland, Virginia, Rhode Island, New Jersey és Massachusetts partjaitól számított kb. 17 km-en belül lehet szélerőműveket építeni. A gyakorlati megvalósítások azonban egyelőre váratnak magukra. Az egyik legkedvezőbb helyzetben Massachusetts lenne, de Cape Wind nevű terve évek óta késik a Nantucket Sound nevű, különleges élővilágú tengeri övezet védelmére alakult környezetvédő szervezettel folyó jogi huzavona miatt.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. peti19870621

    Jogi huza vona? Ott az a pózna amit még prototipusként tervrajzon lehetet látni, egy pózna tetején jelző fénnyel, amit a szél lenget mint fűszálat a szélben csak ugyan ez 350 méteres.. Na azt kéne a jogi huza vona tárgyává tenni, arra nem akadnának fel a madarak. 😮