Kánikula és lehűlés jön

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 35-40 Celsius-fok között alakul, kedden azonban eléri az országot a hidegfront.

A hét második felére enyhül a kánikula, jövő hétvégén már 26 fok körüli maximumok várhatók. Hétfőre Baranya, Hajdú-Bihar és Somogy megyére a várható heves zivatarok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére felhőszakadások, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére a heves zivatarok és felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A heves zivatarokat viharos szél, nagyméretű jég kísérheti, míg egy-egy felhőszakadás során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat. A hőség miatt hétfőre az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet országszerte tartósan 25 fok felett lehet.

A hétfőn a maximumhőmérséklet 40 fok körül alakul, így akár az 1905-ös rekord is megdőlhet, akkor ugyanis Orosházán 40,2 fokot mértek. Kedden viszont hidegfront vonul át az ország felett, a szél emiatt északnyugatira fordul és átmenetileg sokfelé viharossá fokozódik. Továbbra is sok lesz a napsütés, csak néhol lehet zápor, a hőmérséklet maximuma 27-34 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb. Szerdán a sok napsütést már kevés gomolyfelhő zavarja meg. Csapadék nem valószínű, de többfelé erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-30 fok között várható. A hét második felében tovább gyengül a nappali felmelegedés. Csütörtökön főként késő délután, estefelé néhol zápor, esetleg zivatar is kialakul. Ekkor várhatóan már csak 25-29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Pénteken még elszórtan várható zápor, zivatar, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok között alakul. Szombaton sok napsütés várható, a hőmérséklet maximumát 22-26 fok közöttire prognosztizálta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.