Íme, Románia legnagyobb napelemparkja

A Maros megyei Kerelő faluban avatták fel Románia jelenlegi legnagyobb napelemparkját.

A nyolc hektáron elterülő beruházás csúcstermelése öt-hat nagyobb falu energiaszükségletének felel meg, de a megtermelt áramot az országos hálózatban értékesítik, így a környékbeliek továbbra is az Electricától az eddigi áron vásárolják az elektromos áramot, írja a kronika.ro. A borús időjárás miatt az ország legnagyobb napelemparkja csúcskapacitásának (3,2 MWh) csupán 30 százalékát termelte október 12-én, az átadás napján, de ha a meteorológusok előrejelzései beválnak, és napos idő lesz, akkor öt-hat nagyobb falu energiaszükségletének megfelelő mennyiséget állítanak elő. A rendszert október 10-én csatlakoztatták az országos energiahálózathoz. A villanyáram-szolgáltatónak a törvény értelmében kötelessége megtenni a technikai lépéseket ahhoz, hogy az új energiatermelők biztonságosan rácsatlakozzanak az országos rendszerre.

A kerelői napenergiaparkot a 20 kilovoltos Nyárádtő–Maroscsapó-fővezetékre csatlakoztatták – tudtuk meg az Electrica marosvásárhelyi főmérnökétől, Ovidiu Georgescutól. A beruházás ötlete tavaly ősszel született, amikor Kiss Endre villamosmérnök és Nyulas Bernát üzletember Hongkongban egy elektronikai kiállításon felfigyelt a fotovoltaikus technológiára. „A napelemek összegyűjtik a nap fényét, és átalakítják elektromos energiává. A napelemeket 23-as fűzérekbe fűztük, majd tizennégyes csoportokba gyűjtöttük, amelyek az invertereket táplálják”– ismertette Kiss Endre. A nyolc hektáron összesen 15 456 napelemet szereltek fel, a beruházás értéke 4,5 millió euró.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.