Ismét szeméthegyek Nápoly utcáin

Két évvel a nagy nápolyi szemétválság után ismét tornyosulnak a szeméthegyek a délolasz nagyvárosban: mintegy 800 tonna szemét, hulladék gyűlt már össze és növekszik naponta az utcákon egy helyi szemétszállító vállalat dolgozóinak sztrájkja miatt.

A 400 dolgozó az ellen tiltakozik, hogy egy új hulladéklerakó miatt a cég rövidesen elveszítheti megbízatását a városban, ők pedig novembertől munka nélkül maradhatnak. A sztrájkolók felgyújtottak és összetörtek több tucat konténert és szemeteskocsit, mások még az éjjel szeméthegyeket lobbantottak lángra – közölte a pénteki olasz sajtó.
A szemeteseket és járműveiket – védelmük érdekében – rendőrök kísérik Santi Giuffre nápolyi rendőrkapitány rendelkezése alapján. Helyettesét csütörtök este kővel arcon dobták, amikor – rendőrök és tiltakozók összecsapása közben – tárgyalni próbált egy szemétlerakóhelyet eltorlaszoló és a szemeteskocsikat oda be nem engedő tüntetőkkel. A rendőrök könnygázt is bevetettek a demonstrálók ellen, akik számát több mint kétezerre becsülték.
Néhány hónappal ezelőtt helyeztek üzembe egy új hulladékégetőt a Nápolyhoz közeli Acerrában, ami a szemétproblémát nagyrészt megoldotta, s a kormány tervezi egy újabb égetőmű építését, valamint a lerakóhelyek bővítését is. E beruházások 355 millió euróba kerülnek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.