Iszapömlés – A szakértők felkészültek az újabb gátmozgásokra

A szakértők felkészültek a vörösiszapömlés térségében a megsérült 10-es zagytározó jelentősebb mozgására is, a hétfőn észlelt gátmozgást követően rendkívüli ülésen elemezték a kialakult helyzetet – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A kolontári védőgát megépítéséhez egy áramlási modellen rekonstruálták a katasztrófát, az eredményeket felhasználva jelölték ki az újabb védőgát – az úgynevezett kettes gát – nyomvonalát. Ez az újabb védmű a Darázsi-hegy és a 11-es kazetta között helyezkedik el, az általa határolt biztonsági területen a törmelék szállítására alkalmas utat is kijelöltek a szakértők – áll a közleményben.
Mint írták, a kutatók és a tervező mérnökök által elkészített komplex kutatási és tervezési programban a 11-es kazetta gátjának megerősítésére is kötelezték a Mal Zrt.-t, a cég a kijelölt biztonsági területen tárolhatja majd – a száraz technológiára való átállást követően – a termelés melléktermékeként keletkező iszapot.
Az OKF kitért arra: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértőinek koordinálásával vizsgálják a szakemberek a 9-es kazetta megerősítésének szükségességét, a 10-es tároló megsérült gátjának helyreállítását, valamint a 10/a tározó engedélyezett feltöltési szintje eléréséig az altalaj és a gát anyagát, viselkedését, számításokkal ellenőrizve az anyag állékonyságát.
A szakértői csoportot a katasztrófavédelmi biztos közlése szerint Kertai István vezeti, aki a völgyzárógátak és a védelmi gátak szakértője. Kertai több száz hazai és külföldi gátat tervezett, illetve vizsgált már, nyomon követve azok utóéletét, beleértve a gátak szélsőséges esetben előálló szakadásának körülményeit is.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.