Iszapömlés – Akadémikusokkal ülésezik a védelmi bizottság

Akadémikusokkal, egyetemi professzorokkal és ökológusokkal ülésezik a védelmi bizottság kedd délután az ajkai zagytározó sérülése miatt bekövetkezett katasztrófahelyzet kapcsán, a vörösiszappal elöntött Kolontár településen.

A védelmi bizottság tagjai a kárfelszámoláshoz szeretnének információkat gyűjteni, hogy miként semlegesítsék a Marcal-folyóba került szennyezőanyagot, illetve milyen természeti károkat okozhat a vöröses színű, radioaktív szennyezőanyag. A védelmi bizottság ülésére több kolontári lakos is bement, ahol azt kérdezték az ülést vezető elnöktől, miért nem engedi be a rendőrség az elzárt utcákba a tulajdonosokat, hogy kimenekítsék szükségesebb dolgaikat, illetve miért nem őrzik a hátrahagyott értékeket.
Többen arról panaszkodtak, hogy fosztogatók járják az üresen álló házakat és udvarokat, illetve nem történt intézkedés a vállalkozások gépeinek megmentésére és az értékek kimentésére. Egy férfi a Molnár utca lakosai nevében azt vetette a védelmi bizottság elnökének és a szakértőknek a szemére, hogy miért most akarják megállapítani a szennyezőanyag összetételét, illetve annak káros hatásait, holott az ajkai térségben már másfél évtizede tárolják a veszélyesnek minősülő terméket.

A vöröses színű iszappal erősen szennyezett ruházatú férfi úgy fogalmazott: az egykor volt utcájuk lakói már soha nem térhetnek vissza otthonukba. A házak ugyanis teljesen megsemmisültek, lakhatatlanná váltak, és olyan erős a szennyeződés, hogy abba már ember többé nem költözhet.
A helyi lakosok megjegyzéseire a védelmi bizottság tagjai nem tudtak válaszolni, némán ültek és hallgatták őket.
A település valamennyi utcája vöröses színű, és a felélénkült szél már a levegőben kavarja a vörös port. Ez ellen egyre többen maszkkal védekeznek, de a védelmi bizottság elnökének állítása szerint a vörös por nem ártalmas az egészségre.
Hétfő délután óta több mint száz embert kellett kórházba szállítani a vörösiszap okozta égési sérülések miatt, többük állapota súlyos és életveszélyes, és eddig négy holttestet találtak, hat ember eltűnt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.