Az államtól és a Maltól is kaphatnak kártérítést a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, ugyanakkor az átfedések kizárása miatt különbséget kell tenni vagyoni és nem vagyoni kár között - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

Iszapömlés – Az államtól és a Maltól is kaphatnak kártérítést a katasztrófa károsultjai

Az államtól és a Maltól is kaphatnak kártérítést a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, ugyanakkor az átfedések kizárása miatt különbséget kell tenni vagyoni és nem vagyoni kár között – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

Petróczi Tímea elmondta, hogy a károsultak a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perekkel párhuzamosan az államtól is kaphatnak kártérítésT. Az állam a károkozó helyett megelőlegezi a kártérítést, amit később jogi úton visszakövetel.
Hozzátette, hogy károk között különbséget kell tenni a vagyoni és nem vagyoni típus között; az előbbi az ingatlanban és az ingóságokban keletkezett károkból áll össze.
A vagyoni károk esetén a károsult a támogatási szerződésben a kifizetett összeghatárig átruházza az államra kártérítési igényt, de az e feletti igény esetén a cég tovább perelhető. A nem vagyonban keletkezett károknál – például haláleset, sérülés – nincs összeghatár, “a Mal bármeddig perelhető” – fogalmazott a szóvivő.
Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja október vége óta egyeztet a vörösiszap-katasztrófa kolontári és devecseri károsultjaival az állami kártérítésről, akik több esetben nem fogadják el a felajánlott kártérítést vagy egyedi elbírálást kérnek.
A Fővárosi Bíróságon kedden kezdődtek az iszapkatasztrófával kapcsolatos kártérítési perek.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.