Várhatóan szerda délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontár elzárt részén is; a szakemberek a helyszínen arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a víz szennyező anyagot nem tartalmaz.

Iszapömlés – Délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontáron

Várhatóan szerda délután helyreáll a vízszolgáltatás Kolontár elzárt részén is; a szakemberek a helyszínen arról tájékoztatták az MTI-t, hogy a víz szennyező anyagot nem tartalmaz.

A településen már szerelik a fővezetéket, amelyet a lezúduló vörösiszap hétfő délután elszakított, és délutánra mindenki hozzájuthat a vezetékes ivóvízhez.
A házak udvaráról három markológép gyűjti össze és pakolja teherautókra az iszapot, a kármentesítésen többtucatnyi katasztrófavédelmi szakember és közmunkás dolgozik. Munkagépek szélesítik az árkokat, hogy a vörössé vált Torna-patakból kiömlött víz, illetve az udvarokon álló sárfolyam elvonulhasson.
A település hídja leszakadt, a katonák által éjjel felállított pontonhídon lehet átjutni a legsúlyosabban sérült utcákba, ahol a lakók mentik értékeiket, a katasztrófavédők és a közmunkások védőmaszkban, védőszemüvegben és gumikesztyűben dolgoznak.

Több tucatnyi katona és rendőr van a helyszínen, szinte mindegyikük védőmaszkot visel, bár korábban a védelmi bizottság elnöke azt mondta, nincs rá szükség, mert nincs káros anyag a levegőben.
Az ÁNTSZ szakemberei a településre vezényelt munkásoknak tájékoztatást adtak arról, hogy milyen, lúgos, maró hatású anyaggal kell dolgozniuk a takarítás közben, ezért arra hívták fel a figyelmet, a szennyeződés bőrrel ne érintkezzen. Minden munkás csak gumicsizmában, védőszemüvegben és maszkban dolgozhat.
A házak között nyakig sáros, iszaptól vörös arcú emberek próbálják zsákokba, majd teherautókra pakolni megmaradt értékeiket, de elmondásuk szerint a teljesen elöntött házakból “egy tűt sem érdemes kimenteni”.
Kolontár fölött rendőrségi helikopter köröz, és folyamatosan érkezik a 24 órája szolgálatban lévő katonák, a katasztrófavédők és a rendőrök váltása.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.

Nincs hozzászólás

  1. Ne vicceljünk már, mit lehet ott helyrehozni???? Le kell zárni a településeket és kalap, a udvarokra hogy megy be a dömper takarítani????????????? sehogy és a többiről nem is beszeltünk, magyar Csernobil és kész.