Iszapömlés – Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Egy éppen tíz évvel ezelőtt történt ipari katasztrófa emlékeit idézték fel az egyesült államokbeli Kentucky államban a magyarországi vörösiszap-szennyezésről készült képek.

2000. október 11-én Inez településen átszakadt egy szénkitermelő vállalat iszaptározója, és mintegy 1100 millió liternyi fekete színű, ragacsos massza – a felszínre hozott szén finomítása során keletkező melléktermék – ömlött bele a környező vizekbe. Személyi sérülés nem történt, viszont a térségben súlyosan szennyeződtek a folyók és csermelyek. Az iszap végül az Ohio folyóba zúdult. A helyiek elmondása szerint nem egyszerűen sötét színű folyadék ömlött ki a tározóból, hanem egészen fekete, sűrű puding jellegű, szinte lávaszerű anyag hömpölygött végig a környéken.
A tározó tulajdonosa, a virginiai székhelyű Massey Energy egy leányvállalata végül 46 millió dollárt fordított a kiömlött massza feltakarítására. Ezenkívül 3,5 millió dolláros bírságot fizetett az állami hatóságoknak, és ismeretlen összegű kártérítést nyújtott a helyi károsultaknak. A Martin megyében történt iszapömlés után a hatóságok szigorították az iszaptárolásra vonatkozó szabályokat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.