Iszapömlés – Mohamed Aida Devecserben bátorította a helyieket

Elsődlegesen tartós élelmiszerre és a kármentesítéshez szükséges eszközökre van szükségük a vörösiszap-lavina sújtotta térségben élőknek – mondta el az MTI-nek hétvégi helyszíni tapasztalatait összegezve Mohamed Aida egyéniben világbajnoki ezüst- és bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett tőrvívó, akinek több családtagja lakik Devecserben.

“A hétvégén elhoztuk a nagymamámat, de a családból néhányan, például a keresztapám, unokatestvéreim egyelőre ottmaradtak – mondta a sportoló. – Szombat óta van újra készenlét, azóta összecsomagolva dolgoznak az emberek, várva az újabb riasztást. A gyerekkorom ideköt, döbbenetes volt látni a leginkább sújtott területeket – a tévéből nem igazán jön át, milyen komoly is valójában a helyzet. Elsősorban a főutcákat igyekeznek megtisztítani, de a mellékutcákban még ott áll az iszap. A településen élők a szakemberekkel együtt nagyon sokat dolgoznak, pedig már mindenki iszonyúan fáradt.”
Mohamed elmondta még, hogy Kolontáron nem járt, ő Devecsert látta, ott tudomása szerint 700 embert és 250 házat érint a katasztrófa.
“A legrosszabb a bizonytalanság. Az emberek össze vannak csomagolva, várják, hogy mikor szólal meg ismét a sziréna. Vasárnap voltam egy lakossági fórumon, azt láttam, hogy el vannak keseredve a helyiek, igyekeztem, néhány gondolatot megosztani velük, de csak elcsuklott a hangom. Azért azt hiszem, pozitívan fogadták, hogy megpróbáltam bátorítani őket.” – tette hozzá Mohamed Aida.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.