Iszapömlés – Védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt

Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól – közölték az MTI helyszínen lévő tudósítójával szakemberek a teljesen kiürített veszprémi település polgármesteri hivatala előtt.

Tájékoztatásuk szerint a hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut.
A szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 400 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.
A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket,  hamarosan el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.
A gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen “legyalulják”, geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.
A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele.

Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.
Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke az MTI tudósítójának azt mondta, a lakosság kiürítésére “elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség”, és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.