Japán cunami: 18 ezerre emelkedett a halottak száma

A hivatalos adatok szerint már 18 ezer halottja van a japán katasztrófának. A valós szám ennél magasabb lehet, mert az eltűntek számát még mindig több mint 10 ezerre teszik.

Több napba is telhet, míg beindul a reaktorhűtés
Az áram eljuttatása a 3-as és 4-es reaktorhoz a következő fázisa a mentésnek, A tokiói elektromos művek úgy véli, a munka napokig is eltarthat. Az áramellátás biztosítása ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy a problémákat sikerül is elhárítani. A fukisimai erőmű 2-es és 5-ös reaktorának áramellátását vasárnapra helyreállították ugyan, de azt egyelőre nem tudni, sikerül-e beindítani a sérült hűtőrendszert. Ha sikerül áramot juttatni a reaktorokba, akkor felkapcsolhatják a lámpákat a sötét irányítótermekben, beindíthatják a radioaktivitást mérő műszereket, és ami a legfontosabb, van esély arra, hogy elkezdődhet végre a fűtőelemek hűtése. Fontos lenne még a szűrőrendszer beindítása is, amely megakadályozza, hogy a levegőbe kerüljenek radioaktív részecskét.


Most a 2-es reaktor füstöl

Fehér füst kezdett felszállni hétfőn helyi idő szerint kora este a japán Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 2-es reaktorából is, a 3-as reaktorból viszont megszűnt a füstkiáramlásk, közölte az országos nukleáris biztonsági hivatal szóvivője. A 2-es blokkban eközben javítási munkálatok folytak, hogy újra beindulhasson a berendezések egy része, főként a vezérlőteremben. A 3-as reaktorból két órával korábban kezdett felszállni előbb szürke, majd fekete füst, de ez nem bizonyult tartósnak. Az üzemeltető Tepco cég szerint a sugárzás szintje stabil maradt.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.