Japán hajlik atomerőmű-programja újragondolására

Japán újragondolná atomerőmű-programját, derült ki a kormányszóvivői tájékoztatóból. Ehhez a kormány reméli az ellenzék segítségét is. Az is elhangzott, hogy konkrét bejelentéseket azonban csak a krízishelyzet elhárítása után tesznek.

Az ország energiaellátása nagy mértékben függ az atomenergiától: A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium közlése szerint 54 erőmű működik Japánban, amelyek energiaellátásának 30 százalékát adják. Ha ezeket le szeretnék cserélni, szembe kell nézni az ország alacsony energiahordozó-ellátottságával, és azzal is, hogy a hagyományos energiahordozók növelik a globális felmelegedést. Japán 2020-ig 9, 2030-ig további 14 atomerőmű építését tervezte,
A jelenleg ellenzékben politizáló, 2009-ig kormányzó Tanigaki korábban az erőműépítés híve volt. Jelenleg azonban úgy nyilatkozott: “a közeljövőben nagyon nehéz lesz helyet találni az új erőműveknek.”

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.