Japán: Most a reaktorban volt a robbanás

A Fukusima Dai Icsi mindhárom működő reaktora felrobbant az elmúlt három napban.

Az 1-es és a 3-as reaktorban hidrogéntermelődés miatt történt robbanás a reaktorcsarnokban, ami a kiégett fűtőanyagot érinthette. A legfrissebb jelentések szerint a 2-es reaktorblokkban már típusú robbanás történhetett, itt a reaktortartályt körülvevő beton védőépületen belül – a reaktorcsarnok ezen kívül található – történt a robbanás, amiben maga a reaktortartály is sérülhetett. A reaktortartály repedése miatt radioaktív gázok szabadulhatnak ki a fűtőanyagból. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire sérült a reaktortartályt körölvevő betonburkolat. A szakemberek pár órája még hidrogénrobbanástól tartottak, ezért a reaktorcsarnok falát megbontották, azonban még ezen kívül is van egy védvonal, a konténment épület.

Nem szenvedtek sugármérgezést az erőmű környékén élők
A hatóságok szkennerekkel vizsgálták a Fukusima Dai Icsi erőmű környékén élőket, de egy-két kivételtől eltekintve senkinél sem találtak nagyobb sugárdózisra utaló jeleket. Akiknél igen, azoknál is csekély mértékű, a veszélyes szinteket meg se közelítő szennyezést mértek.

Az atompánik háttérbe szorította a földrengést
Bár tízezrek után kutatnak és már a hivatalos adatok szerint is csaknem 2000 halottja van a földrengésnek és a cunaminak, a fukusimai atomerőműben történt robbanások minden mást elhomályosítottak. Pedig a katasztrófa sújtotta területen élelmiszer- és gyógyszerhiány van, de a túlélők rendezett sorokban várakoznak, hétfőn pedig öltönyben-nyakkendőben indultak munkába.

Ajánlott tartalom

Bécs: Ingyenes társkereső méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után már Bécsben is működik a társkereső szolgáltatás méheknek és virágoknak. A kertészek, borászok és más földtulajdonosok bejelenthetik, hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat.