Japán: Repedés a reaktorburkolaton? (videó)

A Japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség szerint valószínűleg szétrepedt az egyik reaktormag Fukusimában.

Ez volt az álláspont délelőtt, délutánra azonban nyilatkozat háborúba keveredett önmagával és visszavonta az állítást, részleteket viszont nem közölt. Az erős radioaktív anyag azonban továbbra is szivárog a létesítményből. Csütörtökön két mentési munkákat végző mérnök erősen sugárzó vízbe lépett és megégett a lábuk, őket kórházba szállították. Pénteken az időjárás is megváltozott – az óceán felé folyik a szennyezett víz.

Tízezer fölött a halottak száma Japánban
Két héttel a 9-es erejű földrengés és az azt követő szökőár után még mindig több mint 17 ezer embert eltűntként tartanak számon. Fukusimából is aggasztó hírek érkeztek. A rendőrség adatai szerint tízezer fölé emelkedett a március 11-i pusztító földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma Japánban, írja [1] a BBC. Szinte biztos, hogy ez a szám sem végleges, mert 17 440 embert még keresnek. Mijagi prefektúrában a rendőrség az interneten is közzétett információkat több mint kétezer holttestről, hogy felgyorsítsa az azonosítást. Ugyanitt és a szomszédos Ivate prefektúrában a Japánban egyébként szokásos hamvasztás nélkül kezdték eltemetni a szökőár áldozatait, mert a krematóriumok túlterheltek. Két héttel a katasztrófa után több százezer embernek nincs otthona, kevés az élelmiszer és az ivóvíz. A japán kormány előzetes becslése szerint nagyjából 200 milliárd eurónyi kár keletkezett az épületekben és az infrastruktúrában.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.