Japán: Több mint 11 ezer halott és eltűnt

Tovább nőtt a pénteki földrengés és szökőár áldozatainak száma Japánban: a rendőrség szerda déli adati szerint 3676 ember biztosan életét vesztette és 7843 személyt eltűntként tartanak számon.

A sebesültek számát kétezer körülire teszik a hatóságok. A katasztrófa által leginkább sújtott Mijagi prefektúra rendőrfőnöke ugyanakkor vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy egyedül az ő körzetében tízezernél is több áldozatot követelhetett a kettős csapás.

Venezuela felfüggeszti atomprogramját

Venezuela a Japánban bekövetkezett katasztrófa miatt fölfüggeszti atomprogramjátm közölte helyi idő szerint kedden Caracasban Hugo Chávez, a dél-amerikai ország elnöke. “Utasítottam Rafael Ramírez energiaügyi minisztert, hogy fagyasszák be az atomprogramra vonatkozó tervek kidolgozását” – jelentette be Chávez az állami tv-ben. “Rendkívül kockázatos és veszélyes a világra”, ami Japánban történt – mondta. “Egyelőre nem lehet tudni, mekkora a baj a súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműnél” – tette hozzá.
Venezuela tavaly októberben írt alá megállapodást Oroszországgal a jelentős kőolajvagyonnal rendelkező latin-amerikai ország első atomerőművének megépítéséről. Az elképzelés szerint egy 4 ezer megawattos erőművet helyeztek volna üzembe nagyjából tíz éven belül. Szakértők szerint ugyanakkor Venezuelának nincs igazán szüksége atomerőműre, hiszen óriási kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, ráadásul az országban adottak a feltételek a vízenergia, továbbá a nap- és szélenergia hasznosítására.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.