Japán tragédia: összeül az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsa

A soros EU elnökség kezdeményezésére március 21-én összeül az energiaügyi miniszterek rendkívüli tanácsa, tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezt megelőzően szerda reggelre összehívták a tanács nukleáris kérdésekkel foglalkozó munkacsoportját (Working Party on Atomic Questions), ahol a Günther Oettinger német energiaügyi EU-biztos által vezetett keddi megbeszélések témáit vitatják meg szakértői szinten.

Felhevülhetett a használt fűtőelemek medencéje
A Kyodo News úgy tudja, hogy felhevülhetett a medence a 4-es reaktorban, ahol a használt fűtőelemeket tárolják. A Tokyo Electric mérései magas sugárzást mutatnak az épületben. A sugárzási szint az előző tűz után lecsökkent az épületben és a környékén.

Otthonról dolgoznak Jokohamában
“A főnököm mondta, hogy ezen a héten mindannyian maradjunk otthon a kollégáimmal, mert a fukusimai atomerőmű miatt rosszabbodhat a helyzet. Nem aggódom, most egyszerűen csak otthonról dolgozom” – írta a BBC-nek Kazuto Inai Jokohamából, amely Tokiótól kicsit délebbre van.

Felvázolnák a radioaktív felhők modelljét
Amerikai kormányzati szakértők megpróbálták felvázolni a Fukusima erőműből felszálló radioaktív felhők modelljét, de  ezt akadályozta, hogy kevés jó adat áll rendelkezésre, mondta a CNN-nek egy kormányzati tisztviselő.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.