Japán atomerőmű: Két reaktor fűtőelemei is károsodtak

Két reaktorban is megrongálódtak a nukleáris fűtőelemek, a becslések szerint az 1-es reaktorban 70 százalék, a 2-es reaktorban pedig 33 százalék a károsodás mértéke, tájékoztatott a Tokyo Electric.

A reaktormagok azután olvadhattak meg részlegesen, miután elromlott a hűtőrendszerük. Először az 1-es reaktornál léptek fel problémák, szombat reggel hidrogénrobbanás történt az épületében. A 2-es reaktor fűtőelemei hétfőn órákon át teljesen szárazra kerültek, majd kedd hajnalban robbanás is történt a reaktortartálynál.

440 ezren átmeneti szállásokon
Az NHK japán tévé szerint 440 ezer ember van jelenleg 2400 átmeneti szálláson az északkeleti és az ország középső részén található prefektúrákban. Egyes szállásokra még nem érkezett meg a szükséges mennyiségű élelem, víz és a legfontosabb készletek sem.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.