Jó hírt kaptak az ingyen napelemes rendszerekre várók

Sokkal könnyebbé válhat a napelemes pályázat adminisztrációs oldala.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Jelentősen leegyszerűsödhetnek a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat adminisztrációs folyamatai – számol be a Pénzcentrum. A Portfolio értesülése szerint a nyártól érvénybe lépő változások több tízezer családra hathatnak, az érintetteknek a korábbiaknál jóval egyszerűbb lesz az ügyintézés, de a projektek kivitelezői is örülhetnek, hiszen könnyebben juthatnak a pénzükhöz. Az értesülések alapján fontos változás, hogy megszűnik a beruházás megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkövet hagynak meg a projekt végén. Ez azért lesz könnyebbség, mert így nem kell már benyújtani a mérföldkövek változtatásaihoz kapcsolódó módosítási igényeket, a korábban beérkezett kérelmeket pedig jóváhagyás nélkül lezárják. Érdemes azonban kiemelni, hogy a könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad be a rendszer.

Egyszerűsítés továbbá, hogy megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség, ami azzal jár, hogy a beruházás megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét csak fotódokumentáció alapján, valamint helyszíni ellenőrzéseken kérik számon. A továbbiakban kötelező jelleggel csupán a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani.

Változás jön a kifizetés terén is: a kivitelező cégek egy-egy beruházási elem elkészülte után, mérföldkő nélkül is kezdeményezhetnek kifizetést, amennyiben azt szükségesnek tartják. Ennek köszönhetően gyorsabban, rendszeresebben juthatnak pénzhez. A változások elvileg automatikusan érvényesülnek majd a szabályrendszer módosításával, vagyis a pályázóknak nem lesz teendőjük. A 2021 végén elindított napelemes és fűtéskorszerűsítési programban 100 százalékos támogatás érhető el az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára. A pályázat több módosulást és komoly csúszást tapasztalt, az első ütem kifizetései csak idén februárban pörögtek fel, a fordulóban összesen 35 ezer család nyert. Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor nyílik meg a második forduló.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.