Milyen szempontok alapján tervezik meg egy kaszinó belső tereit?

Tudj meg mindent arról, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe egy kaszinó belső tereinek a megtervezése során a lehető legjobb játékélményért!

Amikor valaki a kaszinókat említi, ma már számtalan dolog az eszünkbe juthat. Sokan azonnal az elkápráztató épületekre gondolnak, amely csillogásukkal bárkit magával ragadnak, és amelyek tele vannak nyerőgépekkel és kártyaasztalokkal. Sokak számára pedig a szerencsejáték oldalak jutnak az eszükbe, amelyek izgalmas lehetőségeket kínálnak a szabadidő kellemes eltöltésére akár az otthonukban is.  Azon pedig biztosan sokan elgondolkoztak már, hogy milyen szempontok alapján tervezik meg a kaszinókat. Nos, az online oldalak esetében ez egyszerű. Ott nagyrészt informatikai fejlesztés zajlik, amelyhez figyelembe veszik a játékosoktól származó visszajelzéseket is. De mi a helyzet a hagyományos, szárazföldi kaszinó oldalakkal?

Abban biztosak lehetünk, hogy ezeknek a helyeknek a kialakítása sem véletlenszerű. Ezt a csillogó világot úgy próbálják meg kialakítani, hogy az ott játszókat arra bírják rá, hogy minél több időt töltsenek el egy kaszinóban, és tovább játsszanak. Ehhez pedig számos funkcionális és pszichológiai alapú módszert alkalmaznak akkor, amikor megtervezik a belső tereket. A hagyományos kaszinók ugyanis nagy üzletet jelentenek, hatalmas költségvetéssel és tervezési tanácsadók sokaságával, akik mind azért dolgoznak, hogy a funkció és az esztétika megtervezésével olyan tereket hozzanak létre, amelyek segítenek a kaszinók üzemeltetőinek a céljai elérésében. 

Hogyan tervezték a kaszinókat korábban?

A kaszinók tervezésének a legnagyobb neve Bill Friedman, aki nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy elkezdtek foglalkozni a kaszinók belső tereinek a kialakításával. Friedman, aki maga is játékos volt, pontosan tudta, hogy mik azok a dolgok, amik a legjobban működnek, és segítenek az üzemeltetőknek a bevételük maximalizálásában. 

Friedman koncepciói között szerepelt a “labirintus elrendezés” néven ismert labirintusszerű alaprajz, amely az 1990-es években vált divatossá, miután megjelentette a Designing Casinos to Dominate the Competition című könyvét, amely 20 év iparági kutatásain alapult. 

A labirintusszerű elrendezés célja az volt, hogy a játékosokat megzavarja és elterelje a figyelmüket a helyiségek elhagyásáról. Tervezési szabványai közé tartoztak az alacsony mennyezetek, a sötét belső terek és a dekoráció céltudatos hiánya, sőt, még a faliórák is hiányoztak a játéktermekől, hiszen így sokkal nehezebb volt a játékosoknak eldönteniük, hogy mennyi ideje is tartózkodnak a kaszinóban. A cél tehát az volt, hogy arra ösztönözzék a játékosokat, hogy minél tovább maradjanak egy kaszinóban, ami pedig azt jelentette, hogy többet is játszanak. Azzal azonban, hogy a felelős játék egyre nagyobb szerepet kapott a kaszinók világában, a hagyományos szerencsejáték helyek is változtattak a belső tereik tervezésén, és ma már teljesen más szempontokat vesznek figyelembe a kialakításuk során. 

A kaszinók tervezésének modern megközelítése

Az idők változásával tehát új szempontok kerültek előtérbe. Ezzel együtt két új név is megjelent a kaszinók tervezésében. Roger Thomas és David Kranes forradalmasította a modern kaszinók belső dizájnját. Ők pedig elköszöntek a korábbi sötét, nyomasztó terektől. Ha ma belépsz egy kaszinóba, akkor azt fogod látni, hogy ott ablakok, nagy, nyitott terek várnak. A játékokat pedig csoportosítják, nem pedig sorba rendezik. 

Ezek az új tervezési megközelítések a feje tetejére állították Friedman módszereit, mivel barátságos környezetet alakítottak ki, és arra összpontosítottak, hogy a játékosok boldognak és nyugodtnak érezzék magukat, ne pedig túlterheltnek és csapdába esettnek. 

A funkcionális kaszinó tervezés fő szempontjai

Ahogy említettük tehát, alapvetően a felelős játék, illetve a kiváló játékélmény van a középpontban akkor, amikor ma megterveznek egy online kaszinó oldalt. Emellett természetesen az is szempont, hogy a kaszinók is jól járjanak és profitot termeljenek. Ennek érdekében pedig nem feledkeznek el a vásárlói pszichológia figyelembe vételéről sem. A kaszinók belső tereinek a tervezése során tehát a következők számítanak:

Az ügyfelek és a kaszinó biztonsága

Ezek a két legfontosabb, első számú szempont akkor, amikor egy kaszinó elrendezését megtervezik. Figyelembe veszik azt, hogy a játékosok és a személyzet hogyan tud mozogni a termekben, és hogyan tudják elhagyni az épületet. Ennek keretében természetesen a vészhelyzeti kiürítésről sem feledkeznek el. 

A működés hatékonysága

Ennek során arra kell gondolni, hogy hogyan rendezik el a játékasztalokat, illetve a nyerőgépeket. Ahogy korábban említettük, korábban a játékokat egy sorban rendezték el, manapság pedig inkább blokkosítva lehet megtalálni azokat. A tervezéskor egyébként nemcsak a játékosok számára kínált élményt veszik figyelembe. Az is fontos, hogy az ott dolgozók hogyan tudnak közlekedni az épületben, hiszen ez hatással van a munkájukra. A kaszinók úgy vannak felépítve, mint a jól működő gépek, és minden elhelyezésnek megvan a célja, amely segíti a hatékonyságot. Sőt, azt is figyelembe kell venni például, hogy a pénztárból milyen gyorsan tudják átmozgatni a pénzt a páncélterembe. 

A játékosok kényelme

Természetesen egy kaszinóban végső soron minden arról szól, hogy a játékosok jól érezzék magukat. Ebbe pedig nemcsak a játékok elérhetősége tartozik bele. Fontos, hogy például elérhető közelségben legyenek a bárok, a mellékhelyiségek stb. A kaszinók minden megtesznek tehát azért, hogy a játékosok minden szempontból jól érezzék magukat az épületben és megfelelő kiegészítő elemeket kínáljanak a játék mellé. 

A belső terek esztétikája

A kaszinó kialakításának utolsó összetevője a belső elrendezés és a hangulat, azaz az, hogy mennyire esztétikus a terek kialakítása. És bár ez rendkívül fontos tényezőnek számít, minden esetben a második helyen szerepel a funkcionalitás után. 

Ha például az elegáns világítást az asztalok elrendezésének figyelembevétele nélkül helyezik el, a lámpák nem lesznek megfelelően elhelyezve, hogy megvilágítsák az asztalokat. Ez egy olyan tervezési hiba, ami nemcsak a játékot zavarhatja meg. Hatással lehet a biztonsági kamerák működésére is, ezáltal pedig a kaszinó és a játékosok biztonságára. 

A kaszinók a belsőépítészeti kialakítás során aprólékos munkát végeznek, és egyetlen sarkot sem hagynak figyelmen kívül. Abban azonban biztos lehetsz, hogy minden elegáns, csillogó elem mögött jól átgondolt tervezés van. 

Ajánlott tartalom

Házhoz mennek majd a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékért

Szolnokon indul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése, a rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. működteti - közölte a MOHU termék és anyagáram vezetője pénteken Szolnokon sajtótájékoztatón.