Jól vannak a szerb határon lefoglalt díszmadarak

A körülményekhez képest jól van az a közel négyszáz Afrikából származó díszmadár, melyet Bácsalmás közelében foglaltak le a határrendészek a hétvégén – közölte Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

A 384 egyed a vadaspark karanténházába került, állapotuk stabilizálódott, annak ellenére, hogy ismeretlenek rendkívül rossz körülmények között, szűk ketrecekbe zsúfolva próbálták őket Magyarországra csempészni – közölte a szakember.    Az ornitológiai vizsgálatok nyomán kiderült, hogy huszonnégy díszmadárfaj egyedei kerültek a szegedi állatkertbe. A több millió forintot érő állatok között vannak orix szövőmadarak, fehérfejű bivaly szövőmadarak, különböző afrikai gyurgyalag és pintyfélék. A madarakat feltehetően Tanzániában fogták be – tudatta az igazgató.

Veprik Róbert elmondta, a különleges díszmadarak csempészete azt követően élénkült föl, hogy a madárinfluenza-járvány idején az Európai Unió megtiltotta importjukat. A madárszállítmány végcélja valószínűleg Nyugat-Európa lehetett – tette hozzá.      A madarak sorsáról bírósági döntés születik.     Nyíkos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a madarak lefoglalásáról elmondta, a határrendészek vasárnap Bácsalmás térségében néhány méterre a szerb határtól figyeltek föl két ketreceket cipelő alakra. A csempészek is észrevették az egyenruhásokat és a ketreceket hátrahagyva vissza menekültek szerb területre.

Azt egyelőre nem sikerült tisztázni, hogy a járőrök megjelenésükkel egy találkozót hiúsítottak meg, vagy az ismeretlen nemzetiségű csempészek a határ térségéből tovább akarták szállítani a madarakat – közölte a főhadnagy.   Mivel az előzetes szakértői vélemény szerint a madarak nem védettek, az ügyben a vám- és pénzügyőrség indít eljárást csempészet bűncselekménye miatt.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.