Jönnek az organikus napkollektorok

A szolár-eszközök gyártásában eddig két technológia terjedt el, a “fotovoltaikus” eszközök, vagyis napelemek, melyek a nap sugarainak energiáját elektromos energiává alakítják, és a hőenergiás eszközök, vagyis napkollektorok, melyek hőenergiává alakítják a napsugárzás energiáját.

Mindkettőben nem kevés veszélyes anyag kerül felhasználásra, mint a kadmium, a szelén vagy a kén-hexafluorid, ami erős üvegházgáz-hatású elem, írja a piacesprofit.hu. Egy angol projekt azonban organikus anyagokból oldaná meg a szolárcellák gyártását. A brit kormány által pénzelt Carbon Trust és a francia Rhodia vegyipari vállalat összefogásában 6,92 millió dollárból fejlesztenek a Cambridge University kutatói természetes anyagokból készülő szolárcellákat. Az innováció lényege, hogy a cellákat “organikus félvezetőkkel” kivitelezik, és műanyagba helyezik, hogy azok ablakokba is beépíthetők legyenek. A szolárcellák flexibilisek, a műanyag film, amikre nyomják őket gyakorlatilag olyan hajlékonyak, mint a celluloid filmszalag.

Az innováció az Eight19 cég tulajdonát képezi, s nevét onnan kapta, hogy 8 perc 19 másodpercbe telik a Nap sugarainak elérniük a Földet. A szakemberek szerint ez a konstrukció jobban tükrözi a növényekben végbemenő fotoszintézist. Egyetlen hátránya, hogy nem képes olyan százalékban hasznosítani a napfény energiáját, mint a már elterjedt szilícium-alapú eszközök. Ugyanakkor gyártása olcsó, így elsősorban a szegény országok lakossága számára jelenthet segítséget és áttörést. A megoldást újabban az elektromos hálózaton kívüli (off-grid) szolár-eszközökben használják fel. Ezek olyan napenergiás akkumulátorok és kis elektromos eszközök, melyeket főleg az afrikai falvak lakóinak szánnak, akiknek nincs hozzáférésük az áramhálózatokhoz.

Ajánlott tartalom

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Többé nem jelent problémát a nehezen kezelhető fémprofilok precíziós vágása a gyártó vállalatok számára. A Vass Acélcsarnok Kft. legújabb csőlézer vágógépe végre megoldást kínál a nagy átmérőjű csövek, zártszelvények és profilok vágására.