Kaposváron még az idén elkezdődik az új hulladékgazdálkodási program megvalósítása

Kaposváron még ebben az évben elkezdődik az új hulladékgazdálkodási program; az Európai Unió támogatásával mintegy ötmilliárd forintból megvalósuló beruházás 118 Kaposvár-környéki település korszerű hulladékkezelését oldja majd meg – közölte Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a sikerrel vett első forduló után most készítik a kivitelezésre vonatkozó dokumentációt, amelyet május végén adnak be a pályázat második fordulójára. Az eredményes elbírálás esetén ősszel elkezdődhetnek a munkálatok – mondta Kovács Katalin.

Közölte: a beruházás a tervek szerint 2012 végére készül el, s a következő év elején – három hónapos próbaüzem után – megkezdheti működését az új hulladékkezelő. A cél az, hogy a keletkező hulladékok minél nagyobb részét újrahasznosítsák – hangsúlyozta.
A társulás vezetője kitért arra is, hogy a programról tartott lakossági fórumokon felmerült aggodalmak eloszlatása érdekében az érintett önkormányzatokat képviselők egy csoportja a napokban megtekintette a néhány hónapja működő győri kommunális hulladékkezelő telepet, amely a tervezett kaposvári rendszerhez hasonló módon oldja meg 112 település korszerű  hulladékgazdálkodását.

Az ott látottak egyértelműen meggyőzték a résztvevőket arról, hogy amennyiben a győrihez hasonló színvonalú és biztonságú hulladékkezelő központot alakítanak ki Kaposvár határában, a környéken élőknek nem kell aggódniuk az esetleges környezetszennyezés miatt – közölte Kovács Katalin, aki a látottak kapcsán elmondta továbbá, hogy a győri, és más hasonló rendszerek üzemeltetőinek tapasztalatait már a tervezés során figyelembe vették, így a Kaposváron megépülő központnál már minden olyan technológiai újítást alkalmaznak, melyet az előttük járók az évek során a figyelmükbe ajánlottak. Olyan rendszert valósítanak majd meg, amely tökéletesen szolgálja a korszerű hulladékgazdálkodást, egyúttal a környéken élők megelégedését – tette hozzá.

Mint arról beszámolt, a hulladékkezelő és átrakó telep kijelölt területének előzetes hatásvizsgálata, majd a környezeti hatástanulmány készítése során a geofizikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tervezett beruházás területén nagy vastagságú agyag réteg található 25-30 méter mélységben. A kialakítandó szigetelő-, monitoring rendszerek, a terület földtani adottságai, a megfelelő kivitelezés, és a szakszerű üzemeltetés mindenki számára garanciát nyújt arra, hogy egy modern, környezetbarát hulladékkezelő telep kerüljön kialakításra.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.